Sandefjordblad
27
May 2020

Heidi Marie Gøperød

Sandefjordblad


Det hele begynte med turer rundt Susebukta på Østre Nes i Sandefjord… og endte opp med en spennende jobb i nystartet bedrift.

Mariann Marthinsen og Heidi Marie Gøperød ble kjent med hverandre via barna, som hadde blitt gode venner i barnehagen. Ved en tilfeldighet utviklet bekjentskapet seg til noe mer, men først gikk de turer og trente sammen.

– Det ble mange mil og med dem mange ideer som ble luftet. Da Mariann spurte meg over noen vekter på treningsstudioet, om vi ikke bare skulle startet opp en egen bedrift og gjøre noe nytt og spennende sammen, så ble jeg med på det, sier Gøperød.

Begge er interessert i interiør og design, Gøperød har dessuten også sitt virke som fotograf med seg inn i den nye bedriften. I krysspunktet mellom lidenskap, virketrang, kreativitet, interesser og kunnskap skapte de «Heimar Design».

– Jeg har vært frisør i 23 år. Vi hadde begge trygge jobber og inntekter da vi sa opp, forteller Marthinsen.

De har valgt å satse på en bedrift, som har flere bein å stå på. Ikke bare kjøper de opp eiendom for videresalg, de oppgraderer hyttene og boligene, maler i moderne farger og styler innredningen, tar egne eiendomsfoto og kunstfoto, samt produserer egne lamper og har faste kunder for fotooppdrag.

– Mariann hadde ideen til lampene og jeg har de store fotografiene. Dette er noe av den kreative biten av Heimar Design, sier Gøperød.

UTSTILLING: Daglig leder og eier av Bare Beppe, Tone Mette Baan Eftang, fotograf og daglig leder i Heimar Design, Heidi Marie Gøperød og styreleder i Heimar, Mariann Marthinsen er fornøyde med samarbeidet. UTSTILLING: Daglig leder og eier av Bare Beppe, Tone Mette Baan Eftang, fotograf og daglig leder i Heimar Design, Heidi Marie Gøperød og styreleder i Heimar, Mariann Marthinsen er fornøyde med samarbeidet. Foto: Vibeke Bjerkaas

Sjauing og uvante oppgaver Det første prosjektet de forsøkte seg på ble vellykket. De kjøpte ei hytte på Veggli og pusset opp denne for videresalg.

– Vi har fått mye hjelp og er avhengig av andre til eksempelvis arbeidet med elektrisitet og rør. Under det første prosjektet hadde vi hele familien i sving. Ungene våre har hjulpet til med å beise og mannfolka våre har også virkelig stått på, sier Marthinsen

– Det blir ikke tid til så mye trening lenger, sier Gøperød.

– Men vi har vel ikke det samme behovet for å løfte vekter mer heller, ler Marthinsen.

Begge er ivrige og dedikerte i jobben. Det virker som om de har funnet sin hylle i arbeidslivet og at de trives med det de gjør.

– Det er så deilig å være «sin egen herre», eller vi får vel heller si «sin egen dame». Det å kunne styre dagene selv er fantastisk, sier Gøperød.

Heimar har i dag kun to ansatte, men planene er også å ha folk i jobb som trenger arbeidstrening.

– Det virker også mer meningsfylt å kunne bruke bedriften til å bidra med noe utover det å være egen arbeidsplass, sier Marthinsen.

Reinsdyrslakt og potensmiddel Allerede i januar startet Heimar-damene å forberede seg.

– Jeg tror vi ringte alle samene i Finnmark, men ingen av dem visste når de kom hjem fra vidda, sier Gøperød.

En ting de ikke var forberedt på var at de fleste samene eksporterer sine gevir til Østen, noe som gir en veldig høy kilopris. Her blir hornene brukt som potensmiddel og medisin.

I Vågå derimot fikk de napp og kunne reise opp til det lokale reinlaget.

– Jeg kommer alltid til å huske det fantastiske lyset da vi kom opp på Valdresflya. Det var et nydelig vær og reinlaget samlet alle reinsdyra sine. Det kommer vi aldri til å oppleve igjen. Der og da følte jeg bare lykke i kropp og sjel, forteller Gøperød.

Det var ikke bare, bare å stappe bilen full med gevir. Mattilsynet var på plass for å sjekke at alt gikk etter forskriftene. Dessuten opplevde sandefjorddamene både strømbrudd og forsinkelser underveis.

– Vi måtte bli i to døgn og overnattet på ei fjellstue mens vi sjauet om dagen og flådde horn, sier Gøperød.

Alt grovarbeidet ble gjort på Valdresfløya. De fikk med seg gevir fra 1.200 rein, men må likevel opp igjen i desember for å hente flere.

ETTERARBEID: Gevirene er flådd og pusset og behandlet før de settes sammen. ETTERARBEID: Gevirene er flådd og pusset og behandlet før de settes sammen. Foto: Heidi Marie Gøperød/Heimar Design

Spurte om samarbeid Daglig leder og eier av Bare Beppes kafe – og litt til, Tone Mette Baan Eftang inviterte Heimar til å stille ut bilder og lamper i kafeen. Allerede etter noen få timer er det kommet inn flere forespørsler på produktene.

– Jeg tok kontakt med dem og foreslo at de skulle henge opp bilder og lamper hos meg. Det blir jo en vinn – vinn situasjon, sier Eftang, som for noen år tilbake også sa opp en sikker jobb for å satse på kafeen i Byparken.

– Det at vi får et utstillingslokale midt i byen er flott. Vi setter utrolig stor pris på at Tone Mette løfter oss fram, sier Gøperød.

Alle de tre gründerne konkluderer med at det å tørre å samarbeide med andre er gull for nyoppstartede bedrifter. De mener også at sandefjordinger er gode på framsnakking.

– Jeg vet hvordan det er å starte opp nytt. Man har jo bare lyst til å rope det ut høyt – så alle får vite hva man holder på med, sier Eftang.